Kerkakkers in het ED

13 juli 2015

(foto Kees Martens ©2015)

De 'PR-machine' draait inmiddels op volle toeren! Onderstaand artikel stond afgelopen zaterdag (11/7)  in het Eindhovens Dagblad.


VALKENSWAARD - Plastic tasjes en plastic soep; daaraan dacht corsobuurtschap Kerkakkers uit Valkenswaard bij het corsothema 'afval..te mooi om weg te gooien'. En dus kwam er een ontwerp dat beide combineert.
'Bouillabaisse en plastique' heet hun praalwagen die bestaat uit een enorme soepterrine waaruit achttien vissen steken die vanwege ingeslikt plastic uit de zeeën moeten happen naar zuurstof.

In de wagen worden zo'n 2100 plastic zakken en zo'n 175.000 dahlia's verwerkt. Het was dus tasjes inzamelen geblazen de afgelopen maanden voor Kerkakkers. ,,We zijn nog net op tijd" lacht Edwin van den Eijnden. ,,Volgend jaar moet voor plastic tasjes betaald worden'' zegt hij. De contouren van de enorme soepterrine zijn al duidelijk zichtbaar. De mallen van de vinnen en de kieuwen zijn klaar. Deze moeten nog worden bespannen met de plastic tasjes. Figuranten serveren tijdens de corsoparade op de tweede zondag van september zogenaamd een smakelijk bordje plastic soep aan het publiek. ,,Tachtig procent van de plastic soep in de oceanen in de wereld wordt veroorzaakt door plastic tasjes", zegt van den Eijnden. Kerkakkers heeft dus een actueel thema te pakken waarvoor de organisatie Plastic Soup Foundation Amsterdam al jarenlang aandacht vraagt. En dus ging er een telefoontje van Kerkakkers naar de hoofdstad. Van den Eijnden: ,,De foundation was meteen enthousiast over ons ontwerp en heeft het op hun site geplaatst om mensen naar de corsoparade te trekken. En wij brengen dit probleem op een creatieve manier onder de aandacht."

Ook de corso-organisatie kwam met de foundation in contact. Na een brainstormsessie ontstond het idee om kunstenaars te vragen kunstwerken te maken van afval. De corso-organisatie zoekt kunstenaars die 'om niet' een kunstwerk willen maken van het corso aangeleverd afval. Erwin Dielis: ,,Dat kan plastic, flessen, kaarsvet, lampen, autobanden of iets anders zijn."
Het corso veilt de kunstwerken op corsozondag of op een nog nader te bepalen datum. De opbrengst gaat naar de Plastic Soup Foundation. Kunstenaars kunnen zich aanmelden via: evenement@bloemencorsovalkenswaard.nl of 06-52825258.

Reacties

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*